În perioada 30.10- 4.11 2011 s-a desfășurat în Cipru, în orașul Paphos,a patra întâlnire din cadrul parteneriatului școlar multilateral Comenius ”Take my hand and be my friend!”, 2010-2011. Parteneriatul reunește 6 școli din Europa (Lituania, Turcia, România, Spania, Cipru și Suedia), școli implicate în educația elevilor cu nevoi speciale. Centrul Școlar pentru Educație Specială Nr. 1 Sibiu, partenerul roman a fost reprezentat la această reuniune de 4 profesori de educație specială, prezenți alături de ceilalți 3 profesori din Spania, 4 din Turcia, 2 din Suedia, 2 din Lituania și toți profesorii școlii speciale din țara gazdă.
Agenda întâlnirii și-a propus ca obiective majore prezentarea sistemului de învățământ special din Cipru și discutarea specificității educației nonformale din toate școlile speciale implicate în parteneriat. Ca și obiectiv complementar întâlnirii a apărut nevoia de a lua contact cu cultura și civilizația țării gazdă, o țară plină de istorie la tot pasul.
Gazdele cipriote și-au prezentat școala specială Theoskepasti din Paphos, o școală pentru elevi cu deficiențe severe și de asemenea și-au prezentat programele educaționale, specialiștii și terapiile specific; au mai fost vizitate școli de masă care integrează elevi cu CES în diverse programe. S-au organizat vizite în orașul Limassol la școli speciale și la școli vocaționale care școlarizează elevi cu CES. A fost impresionantă și vizitarea unui centru privat pentru elevii cu CES, centru deschis de un ONG inițiat de părinții copiilor, dotat foarte modern prin accesarea fondurilor europene.
Profesorii români de educație specială au fost impresionați de numărul mare de asistenți aflați în sala de clasă care însoțesc mereu elevii, de logistica clădirii școlii speciale (toalete în fiecare clasă, lifturi de ridicat elevii imobilizați, autobuz școlar dotat corespunzător persoanelor cu deficiențe, etc) și de facilitățile deosebite de socializare și recuperare pe care le au acești elevi (piscină, bowling, ergoterapie, muzicoterapie) alături de specialiști formați în USA și Anglia.
Profesorii implicați în educația elevilor cu CES din toate cele 6 țări participante au făcut schimb de experiențe în domeniul educației nonformale a propriilor elevi, au împrumutat idei noi unii de la alții, au găsit metode noi de a-și motiva și ajuta proprii elevi.
Timpul liber de după amiaza a fost un prilej de a lua contact cu civilizația și istoria Ciprului, fiind organizate excursii în zone încărcate de mitologie și farmec natural.
A patra întâlnire din cadrul parteneriatului multilateral Comenius a permis participanților să admire o țară și o cultură deosebită, să aprecieze profesionalismul cu care sunt tratați elevii cu CES în Cipru, să planifice următoarele acțiuni de proiect și să .conștientizeze importanța educației nonformale în școlile speciale.